'Verloren' Pink Floyd-docu gevonden

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

Pink Floyd\'s \De Pink Floyd-film 'The Lost Documentary', een documentaire die twintig jaar geleden zoek was geraakt, is weer terug gevonden. De 25-minuten durende film werd in augustus 1980 opgenomen, ten tijde van de tournee die de legendarische band opvoerde voor hun klassieker 'The Wall'.

Mede door het feit dat deze film, met z'n wel erg toepasselijke titel, zolang verdwenen was, deden er al jaren geruchten onder de Floyd-fans dat deze slechts bestond als mythe. Filmeditor Howard Lamden, die de film destijds maakte, vond de documentaire terug in z'n eigen archief. De opnames zijn inmiddels overgezet op dvd.

De heuglijke vondst werd bekend gemaakt op de site Brain Damage, een Pink Floyd en Roger Waters nieuwssite: "We hebben er lang op moeten wachten, maar zoals de titel van de documentaire al suggereert, de film was er bijna helemaal niet meer gekomen."

De beelden, backstage opnames van de show in Earls Court, Londen, laten Pink Floyd zien tijdens hun concerttoer voor hun album 'The Wall', maar vooral als een band die op het punt staat uiteen te vallen. Nadien bleek dit optreden dan ook het laatste optreden van zanger Roger Waters te zijn met de band. Na het concert stapte hij, vooral vanwege knallende ruzies met gitarist Dave Gilmour, uit de band, om in het midden van de jaren '80 een niet onsuccesvolle solocarriere te starten. Pink Floyd ging verder zonder Waters, waarbij Gilmour zelf de lead-vocals voor z'n rekening nam.

'The Wall' moest Pink Floyds meest ambitieuze en spectaculaire show tot dan toe worden, waarbij er letterlijk een hele hoge muur werd opgetrokken tussen hen en het publiek. Uiteindelijk werden er tijdens deze 'toernee' maar in vier concerten gegeven: in Los Angeles, New York, Dortmund en ten slotte dus in Londen.

Volgens Braindamage is de 'rockumentaire' een erg indrukwekkend document: "Howards' camera lijkt niets te missen, bevindt zich midden in de opbouw, voorbereidingen, discussies tussen bandleden en niemand schijnt zich er wat van aan te trekken."

De film wordt niet officieel uitgebracht. Howard Lamden heeft besloten dat geïnteresseerde Pink Floyd fans een kopie van de dvd kunnen bestellen via de website. Ook biedt hij de mogelijkheid om voorafgaande hieraan een trailer van de documentaire te bekijken op de site (wmv-format).