'Turkse EU-toetreding inspiratie voor regio'

Wanneer Turkije zal worden toegelaten tot de Europese Unie (EU) zal dat andere landen in de regio stimuleren om te streven naar beter bestuur, vrede en stabiliteit. Dat zei de Turkse minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül gisteren in New York tijdens een bijeenkomst van het Amerikaans-Turks Genootschap. "De Turkse ervaringen kunnen landen inspireren die op de drempel van verandering staan. Maar het moet wel een samenwerkingsproces zijn, waarbij de regionale landen aan het stuur moeten blijven zitten'', aldus Gül.

Het Turkse parlement stemde dit weekend tijdens een spoedzitting in met de door de regering voorgestelde hervormingen van de Turkse strafwetgeving. Die hervormingen zijn nodig om tot de EU toe te kunnen treden.

Voor Gül staat dan ook vast dat Turkije zal worden uitgenodigd om begin volgend jaar met de EU over toetreding te gaan praten. Zeker na alle inspanningen die zijn land zich heeft getroost om de wetgeving in overeenstemming te brengen met de Europese democratische normen, zo betoogde hij.