Google gaat akkoord met Chinese censuur

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuwsDe zoekmachine Google zal meewerken aan de censuur van de Chinese overheid. Dit houdt in dat websites geblokkeerd door de Chinese overheid door Google uit de zoekresultaten zullen worden verwijderd.

Google geeft aan dat ze dit doen zodat gebruikers niet op een 'dode' link zullen klikken. Volgens Bill Xia van Dynamic Internet Technology, een onderzoeksbureau dat internetcensuur wil tegengaan, is het belachelijk dat Google aan deze censuur meewerkt. "De Chinezen moeten weten dat er andere meningen zijn, dan alleen de mening van de overheid. Tevens moeten zij weten hoeveel er wordt gecensureerd door hun eigen overheid. En een zoekmachine moet alle resultaten laten zien van een zoekopdracht. Dat hoort een zoekmachine te doen", aldus Bill Xia.

Charlene Li van Forrester Research voegt eraan toe dat "het een beter idee zou zijn als Google een disclaimer op hun Chinese site zou zetten met daarin het commentaar dat de zoekresultaten worden beïnvloed door de censuur van de overheid". Wel loopt Google dan het risico dat het zelf door de Chinese overheid zal worden geblokkeerd.