'De antiterrorisme-rat'

Icoon Wetenschappelijk nieuwsVolgens wetenschappers in de Verenigde Staten kan binnen enkele maanden een nieuw wapen in de strijd tegen het terrorisme zijn opwachting maken. De antiterrorisme-rat. De rat kan ook ingezet worden bij het zoeken naar mensen die onder puin bedolven zijn, zo is in het vaktijdschrift New Scientist te lezen.

Door elektroden te implanteren in de hersenen van ratten, getraind op het opsporen van mensen aan de hand van hun geur, zijn wetenschappers erin geslaagd hersengolfpatronen te herkennen die optreden wanneer een rat een mens ontdekt. De elektroden geven signalen door aan een zendertje op de rug van de rat. De ontvanger van de signalen kan vervolgens de rat en de mens die het beestje tegenkomt makkelijk lokaliseren. Naast het zoeken naar mensen kunnen de ratten ook gebruikt worden bij het opsporen van explosieven.

Ratten hebben een uitstekend reukorgaan en kunnen door hun afmetingen en kruiptechniek veel beter en dieper in het puin doordringen dan een hond. Hierdoor kunnen ratten uitstekend gebruikt worden bij het zoeken naar onder puin bedolven overlevenden. Volgens de betrokken onderzoekers kan de eerste anti-terrorismerat binnen negen maanden aan het werk.