Duitse extreemrechtse partijen samen op lijst

De Nationaldemokratische Partei Deutschland (NPD) en de Deutsche Volksunion (DVU) zullen bij de Duitse parlementsverkiezingen in 2006 hun krachten gaan bundelen. De extreemrechtse partijen willen daarom met een gemeenschappelijke lijst aantreden. Vertegenwoordigers van beide partijen hebben dit vandaag besloten, zo meldde het Duitse journaal Tagesschau.

Bij de deelstaatverkiezingen afgelopen zondag in de oostelijke deelstaten Saksen en Brandenburg scoorden de twee partijen al goed. Zo haalde de nationalistische NPD negen procent van de stemmen in Saksen en koos zes procent van de kiezers in Brandenburg voor de DVU, die geldt als xenofoob. Over deze verkiezingen hadden de twee ook al een afspraak gemaakt, namelijk dat de NPD alleen in Saksen zou meedoen en de DVU alleen in Brandenburg, dit om elkaar niet voor de voeten te lopen.

"Beide partijen zijn het erover eens dat de verdere verarming van brede lagen van de bevolking door belachelijke wetten van de gevestigde partijen een onrecht is, dat de werkloosheid omhoog stuwt. Nationale partijen wijzen ook de EU-toetreding van Turkije beslist af, hetgeen trouwens toch niet te financieren zou zijn," aldus Dr. Gerhard Frey, voorzitter van de DVU.

Door de Duitse autoriteiten is al eens geprobeerd om de NPD te verbieden, dit mislukte echter. Tegen Tagesschau zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat er voorlopig niet gepoogd zal worden om de partijen te verbieden.