Mooiste goals EK van Larsson en Maniche

De zweefduik waarmee de Zweed Henrik Larsson op het afgelopen EK Voetbal de 2-0 maakte tegen Bulgarije is door de UEFA bestempeld als mooiste doelpunt op het EK via veldspel. Het schot van de Portugees Maniche, in de halve finale tegen Nederland werd verkozen tot mooiste goal uit een dood spelmoment.

De doelpunten zijn opgenomen in een statistische balans die de Europese voetbalbond UEFA heeft gemaakt na het toernooi. Hieruit bleek ook bijvoorbeeld dat de Italianen het meest op doel schoten, gemiddeld 8,6 keer per wedstrijd. Dat geldt als zeer verrassend, aangezien Italië bekendstaat als een verdedigend team. Maar misschien was hun aanvallende spel ook wel de reden dat ze al in de eerste ronde uitgeschakeld werden. Europees kampioen Griekenland schoot overigens opvallend weinig op goal, gemiddeld slechts 3,5 keer per wedstrijd. Het Nederlands Elftal vuurde 8,3 keer per wedstrijd op het vijandelijke doel.

De Grieken verdedigden wel het beste, ze kregen slechts 0,67 goals tegen per wedstrijd. De Engelsen scoorden aanvallend het best: gemiddeld 2,5 treffers per duel. En de Duiters? Die hebben misschien toch nog iets om trots op te zijn. Onze oosterburen hadden namelijk gemiddeld het meeste balbezit per wedstrijd.