Betere zonnepanelen door spinazie

IcoonAmerikaanse wetenschappers hebben een elektronisch apparaat ontwikkeld dat spinazie gebruikt om licht te converteren in een elektrische stroom. Dit heeft het wetenschappelijk magazine New Scientist dinsdag gemeld.

De geleerden van het Massachusetts Institute of Technology hebben een proteïne complex van spinaziechloroplasten geïntegreerd in halfgeleiders zodat het gecombineerd kan worden met conventionele elektronica. Chloroplasten zijn structuren in plantencellen die gevuld zijn met cholorofyl die fotosynthese bewerkstelligt.

Vorige pogingen faalden omdat er water vereist was in het proces wat niet samengaat met elektronica. De wetenschappers hebben nu kunstmatig de proteïne geschikt gemaakt door 14 proteïnesubdeeltjes en honderden chorofyl moleculen met synthetische peptiden in een afgesloten kapsel te binden met watermoleculen.

De natuur paste de energieomzetting al miljarden jaren toe, maar voor het eerst is de mens er ingeslaagd de synthese toe te passen voor kunstmatig gebruik. De gemaakte fotocellen zijn veel dunner en lichter dan de huidige zonnepanelen, en zouden gebruikt kunnen worden om veel efficiëntere panelen te maken.