Proces tegen tabaksindustrie VS gestart

Vandaag is na een voorbereiding van vijf jaar een monsterproces begonnen tegen de tabaksindustrie in de Verenigde Staten. Inzet is een schadevergoeding van maar liefst 280 miljard dollar, die de regering eist tegen enkelen van de grootste sigarettenfabrikanten. De fabrikanten worden aangeklaagd vanwege samenzwering met tot doel het misleiden van de consument.

Het huidige proces komt voort uit een wet die in 1999 door de regering-Clinton is opgesteld. Deze zogenaamde RICO (Racketeering Influenced Corrupt Organizations Act) werd ingediend om gangsterpraktijken te bestrijden en infiltratie van de maffia binnen het bedrijfsleven tegen te gaan. Van tevoren werd verwacht dat de regering-Bush de wet weer zou afschaffen, vanwege de forse lobby van de tabaksindustrie binnen de Republikeinse partij, maar de Republikeinen hielden de wet ongeschonden.

In het proces zullen meer dan honderd getuigen worden gehoord. Het proces begon vandaag met de beargumentatie van de aanklager, het Ministerie van Justitie. Deze zal proberen hard te maken dat de tabaksindustrie al vijftig jaar lang feiten over het gebruik van sigaretten verdoezeld, sjoemelt met het nicotineniveau en jongeren bewust verleidt tot roken. Al in 1953 zouden topmannen uit de tabaksindustrie deze afspraken hebben gemaakt. De uitspraak wordt over zes maanden verwacht.