Duitse deelstaten vandaag naar de stembus

Icoon politiek buitenland nieuwsIn de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg zijn vanochtend de stembureaus geopend. De kiezers mogen stemmen voor een nieuw parlement. De verwachting is dat de grote partijen SPD en CDU verlies zullen leiden. De extreem-rechtse partijen DVU en NPD en de post-communistische PDS staan op winst.

In Brandenburg zou de PDS zelfs de tweede of grootste partij kunnen worden. De xenofobe Duitse Volksunie (DVU), momenteel al met vijf zetels vertegenwoordigd in de 'Landtag', staat eveneens op winst. Vermoedelijk zal de grote coalitie van SPD en CDU ondanks verlies kunnen worden voortgezet. In Saksen wordt verwacht dat de christen-democratische CDU haar absolute meerderheid verliest. De neo-nazistische NPD, in 1999 goed voor 1,4 procent van de stemmen, staat in de laatste peilingen op maar liefst negen procent. De Groenen en de liberale FDP spelen geen rol van betekenis in Saksen en Brandenburg.

In de deelstaten, die beide in de voormalige DDR liggen, heerst grote ontevredenheid vanwege massawerkloosheid en plannen van bondskanselier Schröder om verder te bezuinigen op de sociale zekerheid. Direct na sluiting van de stembureaus om 18:00 uur zullen de eerste prognoses volgen.