Annulering reis kost A'dam 14.000 euro

Icoon politiek binnenland nieuwsEen annulering van een werkbezoek van een raadscommissie aan New York kost de gemeente Amsterdam 14.000 euro. De leden van de commissie spraken een half jaar geleden af om te gaan bekijken hoe New York omgaat met zaken als inburgering, immigratie, opvang van verslaafden en aan het werk helpen van werklozen.

Omdat ambtenaren het programma van de raadscommissie Werk en Inkomen niet rond kregen is de reis tien dagen voor vertrek geannuleerd. De kosten van het werkbezoek zouden 44.000 euro bedragen. Alleen de fracties van CDA en VVD wilden nog gaan. Zafer Yurdakul (D66): "Wij hebben begrepen dat het voor Amerikanen heel gebruikelijk is om zo'n programma pas op het laatste moment in te vullen. Bovendien hebben we veel tijd aan de voorbereiding besteed en nu kost het alsnog veel geld."

De fractie van de SP, die al eerder had aangegeven niet mee te gaan, juicht het afblazen van de reis toe. De partij vindt dat eerst duidelijk moet worden wat het leerdoel van een reis moet zijn, alvorens een geschikte bestemming gezocht kan worden. Raadslid Meta Meijer (SP) gaat een voorstel indienen het automatische recht van raadscommissies op een buitenlandse dienstreis per bestuursperiode te ontnemen. Het raadslid wil dat de gemeenteraad voortaan aan de hand van een beargumenteerd voorstel beslist of een werkbezoek noodzakelijk is.

De voorgenomen reis van de raadsleden was extra opmerkelijk omdat collega-raadsleden van de commissie Algemene Zaken samen met burgemeester Cohen en politiecommissaris Van Riessen op het moment voor een werkbezoek in New York zijn.