Basajev eist verantwoordelijkheid Beslan op

Icoon Buitenlands nieuwsDe Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev eiste vrijdag in een brief op een aan de rebellen gelieerde website de verantwoordelijkheid op voor de gijzelingsactie in de school in Beslan. In de brief verklaart hij eveneens verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslagen op twee passagiersvliegtuigen die op 24 augustus neerstortten in het zuiden van Rusland. De brief is ondertekend met de naam Abdallah Shamil, Basajev's 'nom de guerre'.

Basajev laat in zijn brief weten dat de gijzeling in Beslan is uitgevoerd door de groep 'Riyadus-Salichin' onder leiding van kolonel Orstchojev. Verder verklaart hij de Russische autoriteiten verantwoordelijk voor de bloedige afloop van het gijzelingsdrama, omdat zij de school lieten bestormen. "In de stad Beslan heeft zich een vreselijke tragedie afgespeeld. De Kremlin-vampier vernietigde en verwondde duizend kinderen en volwassenen, door de school te laten bestormen in het belang van de keizerlijke ambities (van Poetin, red.) en het behoud van zijn eigen troon", schrijft Basajev.

Basajev, die tevens verantwoordelijk wordt gehouden voor de gijzeling in het Moskouse musicaltheater van twee jaar geleden, wordt gezien als de meest invloedrijke Tsjetsjeense rebellenleider. Ook de gijzelingsactie in een ziekenhuis in het Zuid-Russische Boedjonnovsk, waarbij duizend mensen betrokken waren, wordt aan hem toegeschreven, evenals vele andere spectaculaire aanslagen en gijzelingsacties in de Kaukusus.