Turkije komt toch met overspelwet

De Turkse regering komt toch met een overspelwet op de proppen. Alleen zal men het woord overspel in de wet vervangen door seksuele ontrouw. Dindsag trok de regering het omstreden wetsvoorstel juist in na zware kritiek uit de Europese Unie op de wet. Zo vond Eurocommissaris voor Uitbreidingszaken Günter Verheugen dat de voorgestelde wet de indruk wekt dat Turkije opschuift in de richting van een islamitische wetgeving. Ook Turkse vrouwen protesteerden en zeiden te vrezen dat de wet tot meer eremoorden zal leiden.

Het voorstel is onderdeel van de herziening van het Turkse Wetboek van Strafrecht, dat wordt aangepast met het oog op de Turkse kandidatuur voor de EU. De bedoeling van die wetsaanpassingen was om zwaardere straffen te zetten op verkrachting, pedofilie, marteling, mensensmokkel en het vermoorden van buitenechtelijke kinderen. Verkrachting binnen het huwelijk en seksueel misbruik zouden voor het eerst strafbaar worden gesteld.

Premier Recep Tayyip Erdogan heeft vermoedelijk om zijn vele conservatieve aanhangers te vriend te houden ook de wet op overspel toegevoegd.