Netelenbos: Kamer goed geïnformeerd

Oud-minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat spreekt beschuldigingen tegen dat ze informatie over de aanleg van de Betuwelijn en de HSL achterhield voor de Tweede Kamer. Dat zei ze vanochtend voor de onderzoekscommissie-Duivesteijn. Deze commissie onderzoekt de gang van zaken rondom de aanleg van grote projecten als de Betuwelijn en de HSL zuid. Het verhoor is op dit moment nog gaande.

Netelenbos vertelde dat ze bij haar aantreden in 1998 te horen kreeg dat de projecten duurder uit zouden gaan vallen. Daarbij was de organisatie binnen haar departement niet op orde. Toch vond ze het niet nodig om de Kamer daarover te informeren. Volgens haar hadden die feiten toch geen invloed op de voortgang van de projecten.

Het verhoor van Tineke Netelenbos wordt als het hoogtepunt van de verhoren gezien. Ze kreeg de afgelopen dagen veel kritiek van andere mensen die gehoord werden.

Voor de commissie-Duivesteijn bestreed Netelenbos dat zij de Betuwelijn eind jaren negentig heeft doorgedrukt en topambtenaren passeerde. Ook ontkent de oud-PvdA-minister dat zij een bijeenkomst met deskundigen op het ministerie van Economische Zaken in die tijd heeft verboden.