'Saudi-Arabië kent geen vrijheid van religie'

De Verenigde Staten hebben in ongewoon harde taal zeer zware kritiek geuit op bondgenoot Saudi-Arabië. Volgens de VS kent het Arabische land geen vrijheid van religie.

In een rapport van het ministerie van buitenlandse zaken staat dat vrijheid van godsdient in Saudi-Arabië gewoonweg niet bestaat. De Saudische religieuze politie pakt andersgelovige keihard aan. Daaronder vallen ook andere islamitische stromingen die niet door de staat zijn gesanctioneerd.

De door de Saudische overheid betaalde moslimpredikanten gaan zich volgens het rapport structureel te buiten aan fel anti-joodse en anti-christelijke retoriek. Het rapport concludeert dat de Saudische regering zich daarmee schuldig maakt aan het in stand houden van een voedingsbodem voor anti-Westers terrorisme.

Saudi-Arabië heeft van de VS de status van Country of Particular Concern (CPC) gekregen en komt zodoende voor op de lijst van landen waar sprake is van ernstige religieuze repressie. Andere CPC-landen zijn Iran, China, Noord-Korea en Sudan.