Kinderen een minuut stil voor Beslan

Icoon Algemeen nieuws Op veel scholen in Nederland was het om twaalf uur een minuut stil om de slachtoffers van het gijzelingsdrama in een school in het Russische Beslan te herdenken. De scholen deden dit na een oproep van het kabinet. In het buitenland werd ook in veel scholen een minuut stilte gehouden.

Volgens de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) moesten de Nederlandse scholen zelf de keuze maken of er wel of niet bij het drama stilgestaan moest worden. "We vinden de minuut stilte op zich een sympathieke gedachte. Het is te gek voor woorden dat terroristen nu ook kinderen opofferen voor hun doelen," aldus voorzitter T. Duif tegen de NOS.

Niet alle scholen waren van mening dat de herdenking een goed idee was. Sommige schoolleidingen vonden dat je met zo'n herdenking kinderen alleen maar nodeloos bang maakt voor een dergelijke gijzeling. Een aantal scholen deed ook niet mee aan de internationale herdenking omdat ze al eerder op eigen initiatief een herdenking georganiseerd hadden.

Op kinderen maakte vooral het grote aantal kinderen dat omkwam of gewond raakte bij de gijzeling grote indruk. Ook de omstandigheden in de Russische gymzaal, waar de gijzelaars zonder eten en drinken en op het laatst ook zonder kleren werden vastgehouden, lieten een diepe indruk achter.