Uitwedstrijden Oranje mogelijk niet op tv

borisz had ons via de nieuws-submit te melden:

Het sportmarketingbureau Sportfive vraagt zoveel geld voor de rechten van de uitwedstrijden van het Nederlands elftal van de kwalificatie voor het WK 2006, dat de kans bestaat dat deze wedstrijden niet op televisie te zien zullen zijn. De drie grote tv-bedrijven in ons land (Publieke Omroep, RTL en SBS) vinden het bedrag van 1 miljoen euro per wedstrijd te duur. Sportfive bezit de rechten van de duels.

Volgens chef sport L. Müller van SBS zijn ook de NOS en RTL Nederland niet van plan ruim een miljoen te betalen voor een uitwedstrijd van Oranje. SBS zendt nu wel de thuiswedstrijden uit. "Maar het bedrag dat nu wordt gevraagd is bijna het dubbele van wat we voor de thuisduels moeten betalen. De volgende wedstrijd is op 9 oktober tegen Macedonië. Als Sportfive deze krankzinnige woekerprijs niet verlaagt, dan betwijfel ik of dit duel in beeld komt. Maar voor die datum is er natuurlijk nog heel wat mogelijk. Het verbaast ons zeer dat ze deze prijs vragen; die verdienen we niet eens voor de helft terug via reclames", zo zegt Müller.

De fractie van de SP heeft donderdag Tweede-Kamervragen gesteld over de kwestie aan staatssecretaris Van der Laan (Media). De partij wil vermijden dat de wedstrijden achter de decoder verdwijnen. "Er moet maar eens een goed gesprek worden gevoerd met de KNVB en de NOS, want Oranje hoort voor iedereen toegankelijk te zijn. De commercie in het voetbal heeft voor de supporters al genoeg verknald", zegt SP-woordvoerster F. Vergeer.

Overigens zei Van der Laan gisteren in de Tweede Kamer dat wedstrijden van Oranje op een 'evenementenlijst' staan die uitgezonden moeten worden op een 'open net'.