Nederland grootste betaler in de EU

Icoon Algemeen nieuws In 2003 was Nederland opnieuw het land dat in verhouding tot het nationaal inkomen het meeste geld afdroeg aan de Europese Unie in Brussel. Het verschil tussen de betalingen en de ontvangsten bedroeg vorig jaar voor Nederland bijna 2 miljard euro, wat neerkomt op 0,43 procent van het nationaal inkomen. Dat bleek dinsdag uit een presentatie van de Europese Commissie.

De cijfers van het Nederlandse ministerie van Financiën vallen nog hoger uit omdat dat douaneheffingen ook meetelt, wat de Europese Commissie niet doet omdat deze eigendom van de Europese Unie zijn. Nederland ontvangt veel douaneheffingen vanwege de havens in Rotterdam.

Andere grootbetalers in 2003 waren Zweden en Duitsland met 0,36 procent van hun nationaal inkomen. Portugal ontving het meeste geld; 2,66 procent van het nationaal inkomen van Portugal bestond uit geld afkomstig van de EU. Van alle uitgaven van de EU ging in 2003 in totaal 57 procent naar de landbouwsector.

Per hoofd van de bevolking kregen de Ieren echter meer geld dan Portugal, met een positief saldo van 390 euro per persoon. Nederlanders moesten per inwoner 120 euro afdragen, een hoeveelheid die alleen overtroffen werd door Luxemburg met 125 euro per persoon. Toch is de situatie ten opzichte van 2001 wel iets verbeterd. Toen betaalde Nederland nog 0,54 procent van het nationaal inkomen aan de EU.