Beslan: baby's doodgestoken, meisjes verkracht

Icoon Buitenlands nieuwsTwee dagen na de gewelddadige ontknoping van de gijzeling in de school in het Russische Beslan worden steeds meer gruwelijke details bekend van wat zich de dagen ervoor heeft afgespeeld. Zo berichten diverse Britse kranten over verkrachtingen, doodgestoken baby's en kinderen die in de rug werden geschoten.

Mensen die het gijzeldrama hebben overleefd, verklaren dat tienermeiden uit de gymzaal werden gehaald en in aangrenzende ruimtes werden verkracht. Dit was in de overvolle, hete gymzaal te horen. Ook zeggen ze dat kinderen werden gedwongen om hun eigen urine te drinken en blaadjes van bloemen te eten nadat ze bijna drie dagen niet hadden gegeten en gedronken. Verschillende, veelal jonge kinderen zouden meermalen zijn gestoken. Andere gegijzelden zouden zijn onthoofd.

De 11-jarige Alan Tsgoeva, één van de gegijzelden die het drama overleefden, vertelt over het gebrek aan ruimte en de enorme dorst. "Ik kon niet ademhalen. M'n tong plakte vast aan m'n gehemelte. Ik had zo'n dorst." De vrouw die naast hem lag, begon te bidden en vertelde de jongen dat een bom zou afgaan als de terroristen hun voet op de ontsteking zouden zetten. "Vrouwen en baby's huilden, maar de gijzelnemers schoten in de lucht om ons stil te krijgen", aldus Alan. Toen vrijdagmorgen een explosie in het schoolgebouw plaatsvond, kon hij amper iets zien. Uiteindelijk is hij - tussen de lichamen van omgekomen gegijzelden - door een politieman naar buiten gedragen.

Nog steeds worden ongeveer 180 kinderen vermist, meldt het Russische persbureau Itar-Tass. De stoffelijke resten van een aantal van hen zijn waarschijnlijk geborgen, maar van de ruim 330 geborgen lichamen zijn pas 184 geïdentificeerd. Verschillende kinderen zijn in coma, waardoor hun naam nog niet bekend is. In ziekenhuizen worden nog honderden slachtoffers behandeld, van wie sommigen in kritieke toestand. Mogelijk loopt het dodental van het drama in Beslan op tot vijfhonderd.