Voetbaldwerg verslaat Europees kampioen

Griekenland, begin juli nog verrassend kampioen bij het EK Voetbal in Portugal, staat weer met beide benen op het voetbalveld. In de eerste wedstrijd op weg naar het WK 2006 in Duitsland werd het team van trainer Otto Rehhagel in Tirana verslagen door buurland Albanië; 2-1.

Ook de Europees kampioen van 2000 had het niet gemakkelijk. Zonder de gestopte sterspeler Zidane speelde Frankrijk in Parijs gelijk tegen Israel; 0-0. Engeland leek in Oostenrijk op een eenvoudige zege af te stevenen, maar na een 0-2 voorsprong werd het toch nog 2-2. De voormalige Ajax-spits Zlatan Ibrahimovic was met Zweden wel succesvol. Na veertien minuten stond tegen Malta al de 0-3 op het bord, dankzij een onvervalste hattrick van de spits. In de tweede helft scoorde hij er nog een doelpunt bij, en dankzij twee doelpunten van Ljungberg en één van Larsson werd de score 7-0.

In groep 1, waarin Nederland woensdag zijn eerste wedstrijd speelt tegen Tsjechië, stonden twee wedstrijden op het programma. Finland won eenvoudig van Andorra met 3-0. Outsider Roemenië had echter grote moeite met Macedonië. Mutu scoorde kort voor tijd de winnende treffer in dit duel; 2-1 voor Roemenië.