'De duivel in je mobieltje'

Om in het Saudische koninkrijk nieuws over terrorisme en Al Q'aeda van de troon te stoten, moet er toch echt iets gebeurd zijn en dat is hierbij absoluut het geval. Het aartsconservatieve land heeft dan ook een behoorlijke klap te verwerken gekregen.

Het draait hierbij om een verkrachting van een 17-jarig meisje. Dit heeft in Saudi-Arabië een discussie doen ontstaan rond het gebruik van de nieuwste mobiele telefoons; nog niet zo heel lang geleden was het daar 'hot news' als jij een foto op je mobieltje had van een voltallig gesluierde vrouw. Dit leek allemaal vrij onschuldig, totdat er een video opdook, gemaakt met een mobiele telefoon met camerafunctie, waarop een Saudische vrouw op een andere wijze wordt getoond. Deze vrouw, het 17-jarige meisje, is naakt en ook is te zien hoe ze wordt verkracht.

Het slachtoffer, een meisje uit een belangrijke Saudische familie, werd door de 22-jarige Birgas D. in een val gelokt. Dit naar aanleiding van een blauwtje dat hij bij haar zou hebben gelopen. Hij haalde daarop een andere ex-vriend van het meisje over om met zijn tweeën het slachtoffer ergens naartoe te lokken, en het meisje vervolgens door een chauffeur van één van de families te laten verkrachten.

Terwijl dit gebeurde, maakten de daders opnames via de videofunctie van hun mobiele telefoon en letten ze er goed op dat het gezicht van het meisje goed te zien was. Ook vertelde Birgas D. onderwijl dat ze "vuilnis" is, wat te horen was op de geluidsopname van telefoonvideo. Het doel van deze actie was dan ook om de videoopname achteraf zo veel mogelijk te verspreiden, onafhankelijk van het feit dat de daders bij naam genoemd worden. Omdat ook zij uit bijzonder invloedrijke families kwamen, dachten zij waarschijnlijk te kunnen ontkomen aan vervolging, iets wat in het feodaal geregeerde land niet ongewoon is. Ondertussen echter heeft Birgas D. zichzelf toch aangegeven, waarschijnlijk om aan de wraak van de familie van het meisje te ontkomen.

Naar aanleiding van dit incident heeft de Saudische overheid een nieuwe functie in het leven geroepen, namelijk die van 'mobiel-inspecteur'. Deze mensen controleren tijdens officiële gelegenheden de mobiele telefoons van de aanwezigen op camera- en fotofuncties. Het is namelijk zo dat op huwelijken en andere feesten de sluiers nog weleens worden weggelaten; een situatie die voor vervelende gevolgen kan zorgen als er iemand 'toevallig' foto's gaat maken. Tegelijkertijd worden er cassettes verspreid waarop wordt gewaarschuwd: het gevaar dat 'de duivel' in mobiele telefoons kan zitten, of te wel: de gebruiksdoeleinden kunnen wel eens een verkeerd doel dienen.

Cochese bedankt voor het vertalen en submitten van dit bericht!