Wilders moet inbinden van VVD

WildersDe VVD heeft het gehad met Kamerlid Geert Wilders, zo meldt de Telegraaf. Komende vrijdag moet Wilders tijdens een speciale bijeenkomst ten overstaan van de fractie zijn excuses aanbieden voor het 'tien-puntenplan', dat hij begin juli met zijn fractiegenoot Oplaat lanceerde. Doet hij dat niet dan kan hij wellicht uit de fractie gegooid worden. Insiders verwachten echter dat het zo een vaart niet zal lopen en dat Wilders zal aangeven dat zijn plan nogal ongelukkig was en hij bereid is excuses te maken.

In het tien-puntenplan staat onder meer dat Turkije nooit lid mag worden van de EU en dat het huidige kiesstelsel niet mag worden aangepast. Deze punten stuiten fractieleider Van Aartsen het meest tegen de borst. Zo zal de EU, onder Nederlands voorzitterschap, eind dit jaar moeten besluiten of er met de Turken wordt onderhandeld. Zelf is Van Aartsen positief over aansluiting van Turkije, mits dit land aan de voorwaarden voor toetreding voldoet. Verder is de VVD gehouden aan het regeerakkoord, waarin staat dat het kiesstelsel moet worden aangepast.

Van Aartsen wil zich volgens ingewijden ook niet langer laten 'piepelen' door fractiegenoten die in het openbaar oproepen tot een rechtsere koers van de liberale volkspartij.