Hartsvriendin Maja Bradaric in oktober voor rechter

Icoon Binnenlands nieuwsDe 15-jarige Nina K., hartsvriendin van de in november vorig jaar vermoorde Maja Bradaric, moet zich op 5 oktober voor de kinderrechter verantwoorden. Justitie verdenkt haar van voorkennis van de gruwelijke moord. Nina's advocate, mr. C. Hermesdorf, heeft dat vandaag medegedeeld.

Nina ontkent niet dat zij op de hoogte was van bedreigingen aan het adres van Maja. Wel stelt ze dat die uitlatingen in haar vriendenkring normaal waren en door niemand werden serieus genomen. De vader van Nina stelt bovendien dat zijn dochter en Maja daags voor de moord nog hebben 'gegiecheld' over de in hun ogen 'belachelijke' dreigementen van Goran M., destijds de vriend van Maja. Voor voorkennis kan volgens het volwassenenrecht maximaal zes maanden gevangenisstraf worden opgelegd.


Foto van Maja bij een herdenking op het Dominicus College in Nijmegen


Het hoger beroep tegen de straffen die aan de drie andere verdachten in deze zaak zijn opgelegd, dient op 18 november voor het hof in Arnhem. De opgelegde straffen waren fors lager dan de door het Openbaar Ministerie geëiste straffen. De 18-jarige Goran M. werd tot acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging veroordeeld. De inmiddels 19-jarige Ferdi Ö., die samen met Goran M. als hoofdverdachte wordt beschouwd, moet elf jaar de cel in nadat vijftien jaar cel tegen hem werd geëist. De derde dader, de 16-jarige Goran P., werd volgens het volwassenenrecht tot drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, veroordeeld. De eis tegen hem was zes jaar. Goran P. ondernam geen actie toen Goran M. en Ferdi Ö. het 16-jarige meisje met een touw wurgden. Het duurde een half uur voordat Maja dood was. Haar verbrande lichaam werd diezelfde nacht door wandelaars in de uiterwaarden bij Bemmel gevonden.

--
- Samenvatting van feiten in deze zaak
- Openbaar Ministerie: dossier zaak-Maja Bradaric