Bush: 'Ik was zeker naar Vietnam gegaan'

Icoon US verkiezingen 2In een opgenomen interview met NBC's Today Show zegt president Bush zeker naar Vietnam te zijn gegaan op het moment dat zijn eenheid opgeroepen zou zijn. Bush reageerde daarmee op de discussie over het oorlogsverleden van zijn Democratische opponent John Kerry. In het interview, dat maandag wordt uitgezonden, zei Bush dat de diensttijd van Kerry 'moediger' was dan zijn eigen, omdat Kerry destijds 'in gevaar' is geweest.

Eerder deze week had Bush al gezegd dat Kerry 'trots' kan zijn op zijn wapenfeiten in Vietnam. Terwijl de Democraat in de oorlog vocht bracht Bush zijn diensttijd door bij de Texas Air National Guard, een reserve-eenheid in eigen land. Critici menen dat Bush juist was ondergebracht in deze 'eenheid voor rijkeluiskinderen' om uitzending naar Vietnam te voorkomen. Daarbij zou Bush herhaaldelijk niet zijn komen opdagen bij verplichte militaire oefeningen.

De Vietnam-oorlog speelt daarmee een grote rol in de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2 november. Met name Kerry wijst herhaaldelijk op zijn oorlogsverleden, waarmee hij lijkt te willen aantonen voldoende manhaftig te zijn. Die keuze lijkt echter tegen hem te werken sinds een groep Vietnamveteranen de oorlogsverdiensten van Kerry via reclamespotjes in twijfel trekt. Voor het eerst sinds de uitverkiezing van Kerry als Democratische kandidaat ligt hij in peilingen achter op Bush.