Marokkaanse hangjongeren terroriseren gezin

Icoon Binnenlands nieuws Al een jaar lang gaan de in Amsterdam wonende Bert en Marja gebukt onder de terreur van een groep met tien tot vijftien jeugdige Marokkanen, in leeftijd variërend van 12 tot 18 jaar. Alleen als het regent hebben ze even rust, want dan zijn ze niet op straat te bekennen. Tegenover de Volkskrant deden ze hun verhaal.

Wanneer het droog weer is hangen de Marokkaanse jongeren tot drie uur 's nachts met veel lawaai rond bij het voormalige badhuis aan het Smaragdplein, pal naast de islamitische basisschool. Daarbij zijn vensterbanken van bewoners op de begane grond geliefde zitplaatsen, zo ook die van Bert en Marja.

"Hier was ik eerder", aldus een verzekeringsexpert, die voor de tweede maal binnen een jaar bij het echtpaar de schade inventariseert. Beeldscherm gejat, alle cd's, spelcomputer, spelletjes, een bril, een mobiele telefoon. De expert: "Dit waren geen professionele inbrekers. Hier wordt op de persoon gespeeld, even iemands huis leegtrekken." Het echtpaar heeft zichzelf inmiddels verschanst, tralies voor de ruiten laten aanbrengen in de hoop dat er geen ongenode gasten meer binnenkomen.

Vorig jaar september, kort nadat de eerste inbraak bij hen was gepleegd, had een van de hangjongeren tegen Bert gezegd dat hij voortaan beter de gordijnen overdag kon dichthouden. Bert: "Zulke mooie spullen als wij hadden zij niet thuis. We zouden er om vrágen, als we de ramen niet zouden blinderen."

Harde bewijzen dat de inbraken door de Marokkanen zijn gepleegd, hebben ze niet. Toch sissen Marokkanen regelmatig naar Bert 'Playstation', waarmee ze volgens hem doelen op zijn gestolen spelcomputer. Marja wordt inmiddels aangesproken met 'kankerhoer', omdat ze twee weken geleden op de stoep foto's maakte van het raam waar de onbekende dieven naar binnen waren gekomen.

In de buurt heersen veel van dezelfde soort klachten. Toch praten de meesten er liever niet over, hoewel de problemen bekend zijn bij de politie en het stadsdeel Oud-Zuid. Vorig jaar oktober hield GroenLinks een straatenquête in de Diamantbuurt. Daarbij gaf ruim tien procent van de buurtbewoners aan de onveiligheid 'volstrekt onacceptabel' te vinden. Bert en Marja zijn op zoek naar een andere woning.