'Israel heeft spion in het Pentagon'

Israël heeft in de hoogste kringen van het Pentagon een spion zitten. Dat meldt de Amerikaanse zender CBS, die de hand weten te leggen op een onderzoek dat de FBI doet naar spionage binnen de Amerikaanse defensie. Een woordvoerder van de FBI heeft bevestigd dat er inderdaad een onderzoek loopt, maar dat niemand wordt beschuldigd en dat er ook geen arrestaties zijn verricht.

Volgens CBS bekleedt 'de mol' een hoge functie in het Pentagon zodat hij alles weet over het Amerikaans beleid ten opzichte van Irak en Iran. Door deze gevoelige informatie te laten lekken, zou Israel hierop kunnen inspelen. Bovendien zou de spion het beleid over Irak van binnenuit hebben beïnvloed.

CBS meldt verder dat de gevoelige informatie is doorgespeeld aan The American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), een zeer invloedrijke pro-Israëlische lobbygroepering. Die zou op haar beurt weer de geheimen doorspelen aan Israel. Minister van Defensie Donald Rumsfeld onderzoekt nu of medewerkers van Defensie contact hebben gehad met AIPAC. De organisatie heeft inmiddels al ontkend dat zij, noch hun leden, zich schuldig maken aan spionage.

Ook Israel ontkent elke betrokkenheid. 'De beschuldigingen zijn pertinent onwaar en belachelijk', zo meldt een woordvoerder. 'We zijn juist bondgenoten die samenwerken, waarom zouden wij een spion nodig hebben?'


De FBI onderzoekt of er een Israelische spion in het Pentagon zit.