Moskeebesturen tegen Nederlands

Icoon Binnenlands nieuws In een aantal moskeeën blijkt het gebruik van de Nederlandse taal doelbewust te worden gehinderd of zelfs verboden te zijn door moskeebesturen. Dat zei de Eindhovense imam Ahmed El-Ouazzani gisteren. Volgens hem komt dit met name voor in moskeebesturen, waarin de eerste generatie Marokkanen in Nederland dominant aanwezig zijn.

Volgens de imam is dit een slechte ontwikkeling, omdat jongeren zich elders onder het gehoor van Nederlandstalige leeftijdgenoten die zich opwerpen als leraren maar slechts weinig kennis van de islam hebben. Inmiddels zou er zelfs een circuit zijn ontstaan op dit gebied. "Dat is onverantwoord, omdat zij weinig van de islam weten en dus niet de juiste kennis kunnen verspreiden. Mogelijk komen jongeren daardoor in de ban van radicale denkbeelden", aldus de imam.

Om moslimjongeren beter te kunnen bereiken (vaak beheersen ze het Arabisch onvoldoende), moet in de moskeeën op zijn minst de vrijdagpreek en een keer per week een lezing in het Nederlands zijn, vindt El-Ouazzani. Dit is vaak niet uitvoerbaar, omdat het meerendeel van de imams het Nederlands onvoldoende berheerst. Volgens hem zou de overheid meer ondersteuning moeten bieden aan imams bij het leren van Nederlands.

Het bestuur van zijn eigen moskee heeft het gebruik van Nederlands in de moskee verboden. Reden hiervoor is de vrees dat jongeren een verkeerde boodschap krijgen, waardoor ze mogelijk in de ban raken van de radicale islam en de moskee daardoor een slechte naam krijgt. Volgens El-Ouazzani hebben collega-imams soortgelijke ervaringen.