Ex-fractieleider PvdA A'dam in opspraak

Tjalling Halbertsma, de voormalige fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA die een belangrijke rol speelde in het aftreden van wethouder Rob Oudkerk, is nu zelf in opspraak geraakt. In het nieuwste nummer van Quote staat een interview met Halbertsma, waarin deze ingaat op buitenechtelijke relaties en cocaïnegebruik. Volgens Halbertsma zijn de bewuste opmerkingen off-the-record gemaakt.

Quote-hoofdredacteur Jort Kelder bevestigt dat Halbertsma is toegezegd dat de passages over diens privéleven zouden worden geschrapt. Door een blunder zijn ze toch blijven staan. "We kunnen het onmogelijk meer terugdraaien", aldus Kelder. "Het septembernummer is al naar de abonnees gestuurd, en de distributie voor de losse verkoop is ook al in gang gezet. Dat is een rijdende trein die je niet meer kunt stoppen." De advocaat van Halbertsma heeft Quote gesommeerd de gewraakte passages te verwijderen, en dreigt met juridische stappen.

In het interview zijn onder meer de volgende quotes te lezen: 'Op het gebied van dames heb ik wel uitspattingen gehad, ja. Ik heb affaires gehad met Guusje ter Horst (voormalig wethouder van Amsterdam, nu burgemeester van Nijmegen) en een Libanese showbizz-ster' en 'Ja, ik heb wel eens gesnoven. Als je het opschrijft, ontken ik het. Dat heb ik Oudkerk ook altijd geadviseerd'.

'Heel vervelend'
Halbertsma, bijgenaamd 'de rode bankier', werd niet als voormalig politicus geïnterviewd, maar als directeur van de investeringsmaatschappij Wedge, dat eigendom is van de Libanees Issam Farres. Hij noemt de gang van zaken 'heel vervelend'. "Voorafgaand aan het interview is er de afspraak gemaakt dat dit soort privé-dingen niet in de uiteindelijke tekst zouden komen, want dat is vervelend voor mijn gezin, en het heeft helemaal niets met mijn werk te maken, en ook niet met de politiek. Maar Quote houdt zich daar niet aan." Halbertsma trad in maart af als fractievoorzitter en raadslid van de Amsterdamse PvdA, onder meer omdat de affaire-Oudkerk hem volgens eigen zeggen zeer had aangegrepen.