'Amerikanen omsingelen moskee Najaf'

Icoon Irak nieuws Volgens ooggetuigen hebben Amerikaanse tanks de Imam Ali-moskee in Najaf omsingeld. De radicale shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr zou zich daar schuilhouden. De omsingeling zou deel uitmaken van een slotoffensief wat in de nacht van donderdag op vrijdag door de Amerikanen werd ingezet. Aanhangers van al-Sadr zouden mortieren vanuit de moskee afvuren.

Bij dit slotoffensief werden een groot aantal stellingen rond de moskee door vliegtuigen gebombardeerd en door artillerie onder vuur genomen. Volgens de Arabische zender al-Arabiya zijn er bij de aanval veel doden en gewonden gevallen. De medische autoriteiten in Najaf spreken van minstens achttien dodelijke burgerslachtoffers.

De schade aan de voor sjiieten heilige stad Najaf zou enorm zijn. Bombardementen zouden onder andere een deel van de begraafplaats waarop eerder zwaar gevochten werd verwoest hebben. Van de Imam Ali-moskee, één van de heiligste plekken in het shi'itische geloof, zouden ook enkele minaretten beschadigd zijn.

Het slotoffensief werd ingezet nadat al-Sadr weigerde Najaf te verlaten. Eerder had hij nog aangegeven zijn leger terug te trekken. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zei hierop dat het tijd was voor actie omdat de 'onbetrouwbare' al-Sadr toch niet wil onderhandelen. De door al-Sadr gestelde eis dat de Amerikaanse troepen zich eerst moesten terugtrekken voordat hij dat zou doen werd overigens ook genegeerd.