Marokkaanse hangjongeren tarten samenscholingsverbod

Icoon Binnenlands nieuws Overlast veroorzakende Marokkaanse hangjongeren in het Brabantse Etten-Leur blijken het onlangs ingestelde samenscholingsverbod aan hun laars te lappen. De buurt ondervindt veel hinder van de rondhangende jeugd. Naar eigen zeggen ondervinden de Marokkaanse jongeren hinder van de politie.

In de wijk Grauwe Polder is sinds 1 augustus een samenscholingsverbod van kracht op openbaar terrein. Groepjes jongeren met meer dan drie personen zijn uit den boze. Desondanks staan er regelmatig groepen met meer dan twintig Marokkaanse hangjongeren. Zij voeren een kat-en-muis-spelletje met de politie.

Zodra de buurt de politie inlicht over overlast, gaat deze een kijkje op de plaats van de gemelde onrust nemen. Zodra de politie ter plaatse is, vluchtten de hangjongeren weg naar locaties vlakbij waar het samenscholingsverbod niet geldt. Een van de jongeren, Achmed, vertelt: "Als de politie om de hoek komt rijden, rennen we hard weg. Dan vliegen ze het grasveld op, want dat valt net buiten het gebied", vertelt hij lachend.

Volgens Ahmed valt de overlast wel mee. "Misschien praten we een beetje hard en we lachen natuurlijk. En ja, op een mooie zomeravond kan het weleens laat worden. Maar hard drugs zal je bij hen niet zien". Van klachten van omwonenden zijn de hangjongeren niet gediend. "We willen helemaal niet dat ze komen praten, want dan denkt iedereen dat er weer wat aan de hand is. We willen niks met die agenten te maken hebben", aldus Mohammed Zeci.

Volgens Ahmed dreigt de situatie te escaleren. Ook vóór het samenscholingsverbod partrouilleerde de politie langs de hangplekken, maar sinds twee weken verhardt volgens hem de situatie. "De politie komt ons lastig vallen", vindt Achmed. "Nu rennen we nog wel weg. Straks wordt het erger, dan gaan ze ons achtervolgen en oppakken. Dit gaat gewoon escaleren."