[update] 2 jaar eis en tbs tegen pedoseksueel

Twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, dat hoorde de 42-jarige René G. gisteren tegen zich eisen wegens het verkrachten en zwaar mishandelen van de 11-jarige Jeffrey uit Heenvliet. Hij takelde het jochie vorig jaar zo zwaar toe bij de zandafgraving in Zwartewaal, dat Jeffrey blijvend hersenletsel heeft opgelopen.

G., inwoner van Hellevoetsluis, is zelf vader van drie kinderen. Tegen de rechter zei hij dat het ''blijkbaar in me zit''. Verder had hij geen verklaring voor zijn gruweldaden. De verdachte is als kind zelf seksueel misbruikt door een buurman, en zou daar zijn pedofiele neigingen aan hebben overgehouden. Hij vroeg wel vaker aan jongens op straat of ze hem oraal wilden bevredigen.

De ouders van Jeffrey eisten een schadevergoeding van 58.000 euro van de Hellevoetse havenarbeider. G. liet indertijd de bewusteloze Jeffrey meer dood dan levend achter. Het jongetje werd pas uren later door omstanders gevonden. Hij lag twee weken in coma en heeft sindsdien ernstig hersenletsel. Hij lijdt aan spraakstoornissen, kan maar moeilijk lopen en vertoont ernstige gedragsproblemen. Het is uiterst twijfelachtig of Jeffrey ooit weer thuis zal kunnen wonen. Uitspraak over 14 dagen.

Update 06:30
De zussen van de verdachte die bij de rechtszaak aanwezig waren hebben met stijgende verbazing naar de conclusies van het Pieter Baan Centrum (PBC) geluisterd. Dat stelde dat René G. een ongelukkige jeugd heeft gehad en in zijn jeugd seksueel is misbuikt. Volgens hen is daar niets van waar. De zussen zeggen dat hij door hun ouders juist altijd voor is getrokken omdat hij met een hersenbeschading is geboren. Hij zou bovendien altijd al agressief gedrag hebben vertoond.

De twee gezusters wijzen erop dat hun broer in 1985 al eens is veroordeeld voor seksueel misbruik. Volgens hen gaat hij na zijn vrijlating toch gewoon weer door. Wat hen betreft mag hun broer nooit meer vrijkomen. ''Ze mogen hem van mij ophangen, zo vlug mogelijk'', aldus een van de zussen G.

-
Bij TV Rijnmond is een gesprek te beluisteren met de zusters. (rechts in het lichtblauwe vlak).