Rechter: LPF mag niet failliet gaan

chillv, Bas028 en ircle hadden ons via de submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Rotterdamse rechtbank heeft een faillissementsaanvraag van het hoofdbestuur van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) afgewezen. De redenen voor de afwijzing zijn niet bekend gemaakt, aangezien de uitspraak van de rechter niet openbaar gemaakt wordt. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank dinsdagochtend bekendgemaakt.

LPF-Kamerlid Hilbrand Nawijn, als gedelegeerde tevens lid van het partijbestuur, stelde in een commentaar dat volgens de rechter de ledenvergadering van de partij toestemming had moeten geven. De partijleden gingen op 13 juli wel akkoord met een uitstel van betaling, maar er is destijds niet gestemd over een faillissement. De LPF probeert al enige tijd de organisatie te ordenen. In het verleden werden er grote sommen geld geleend bij geldschieters, onder meer om dure verkiezingscampagnes te financieren. Faillissement was volgens de partijtop noodzakelijk om met een schone lei een doorstart te kunnen maken.

Het is nog onduidelijk hoe de partij zal reageren op het besluit. Kamerfractie en bestuur komen woensdag samen om zich te beraden. Een mogelijkheid is volgens Nawijn een nieuwe vereniging op te richten, waarbij de fractie zich vervolgens kan aansluiten.