Geldbonus op verjaardag ex-president Tsjetsjenië

Icoon Buitenlands nieuws In de Russische deelstaat Tsjetsjenië heeft de regering een wel heel bijzondere manier bedacht om hun ex-president te herdenken. Alle kinderen die geboren worden op de verjaardag van de vermoorde leider Akhmad Kadyrov krijgen een geldbonus van 170 dollar. De bonus wordt nog eens verdubbeld voor jongens die de naam 'Akhmad' krijgen, aldus een woordvoerder van het bestuur in de regio.

Kadyrov kwam in mei van dit jaar tijdens een bloederige bomexplosie om het leven. Bij de door Tsjetsjeense rebellen gepleegde aanslag kwamen meer dan dertig mensen om het leven.

De geldbonus, bijna net zo veel als het gemiddelde maandsalaris Tsjetsjenië, is slechts één van de vele plannen om de ex-president te herdenken. "We zijn voorbereidingen aan het treffen voor een groot standbeeld. Er zullen straten naar hem vernoemd worden en er zullen tentoonstellingen en toespraken over hem komen," aldus de woordvoerder.

De nieuwe presidentsverkiezingen zijn op 29 augustus, zes dagen na de geboortedatum van Kadyrov. Het is zo goed als zeker dat de huidige minister van Binnenlandse Zaken Alu Alkhanov de verkiezingen zal winnen omdat hij gesteund wordt door zowel het Kremlin als de machtige familie van Kadyrov.

In juli van dit jaar is er ook een aanslag gepleegd op de plaatsvervangende president, maar die overleefde het voorval. De leider van de Tsjetsjeense rebellen, Aslan Maskhadov, heeft inmiddels alweer beloofd de vervanger van Kadyrov te zullen vermoorden.