'Racisme op internet harder aanpakken'

Cultureel antropoloog en wetenschapper Jaap van Donselaar van de Rijksuniversiteit Leiden vindt dat er justitie veel meer werk moet maken van het vervolgen van racistische en discriminerende uitingen op internet. '''Wat offline niet mag, moet online niet mogen', zegt de regering. Maar ze maakt dat niet waar. Internet is een vrijplaats geworden voor zeer grove uitingen van racisme en vaak ook heel gewelddadige'', aldus de Leidse racisme-onderzoeker vandaag in dagblad Trouw.

Volgens Van Donselaar is het OM bovendien veel te laks in het vervolgen van racisme- en discriminatiezaken die aangedragen worden. Het OM surft niet zelf op internet op zoek naar strafbare uitingen, maar komt pas in actie als iemand klaagt. Het door de overheid gesubsidiëerde Meldpunt Discrimatie Internet (MDI) brengt wel met grote regelmaat zaken aan. Maar in het zevenjarige bestaan van het meldpunt spande het OM echter slechts driemaal een rechtszaak aan die het meldpunt aanbracht. MDI-bestuurslid Suzette Bronkhorst noemt dat ''zorgelijk weinig''.

Het MDI komt meestal pas in actie na een klacht. Dat aantal klachten is explosief gestegen. Kwamen in het oprichtingsjaar van het MDI 115 meldingen binnen, nu zijn dat er al 1.800. De meeste zaken die het MDI op haar bordje krijgt worden na aangeven verwijdert door de beheerder van de site of diens provider. De rest, een kleine 5% van de meldingen, wordt doorgespeeld aan het OM.

Het OM zit om vervolging te verbeteren regelmatig om de tafel met het MDI en het politiekorps Amsterdam-Amstelland. ''Maar de vluchtigheid van het medium speelt het OM parten. Het is lastig te achterhalen wie er achter een site zit en sites verdwijnen zomaar'', aldus een woorvoerder. Van Donselaar noemt dat onzin en zegt meestal wel te weten wie er achter een racistische site schuilgaat.