Strafeis voor seksuele relatie met leerlinge

Tegen een voormalig leraar natuur- en scheikunde van de Berger Scholengemeenschap (BSG) in Bergen is voor de rechtbank in Alkmaar een werkstraf van 240 uur geëist en 12 maanden voorwaardelijk wegens een seksuele relatie met een 15-jarige leerlinge en eenmalige ontucht met een 14-jarige. Ook zou hij aan de meisjes respectievelijk 1.500 en 800 euro schadevergoeding moeten betalen. Verder wil de officier dat hij voor twee jaar een beroepsverbod krijgt.

De leraar, de 31-jarige E.R, werd in januari door het bestuur geschorst omdat hij, zoals dat genoemd werd ''een ontoelaatbare romance'' had met een minderjarige leerling uit de derde klas.

Tegen de rechter zei R. dat hij hevig verliefd was op het 15-jarige meisje. Op een keer in april 2003 jaar sprak hij haar aan en zei dat hij van haar hield. Er ontstond een relatie waarbij de seksuele handelingen steeds verder gingen. R. kwam zelfs thuis bij de ouders van het meisje. De moeder verbood echter geslachtsverkeer. Hieruit concludeerde R. dat andere intieme handelingen wel toegestaan waren. Uiteindelijk greep de stiefvader in en verbood de relatie. Na de zomervakantie bloeide de relatie echter weer op. De seksuele handelingen werden steeds intiemer. Daarnaast begon R. tegen het einde van het jaar stevig cocaïne te snuiven.

In zijn ''coke-periode'', begon R. te e-mailen met een 14-jarige leerlinge. Hij fantaseerde over haar en vroeg haar langs te komen voor een pyjamaparty. Ze bleek de enige gast en het kwam die avond tot seksuele handelingen. De moeder van dat meisje kwam er echter achter, en trok aan de bel.

Het 15-jarige meisje verklaarde dat zij zich 'compleet afhankelijk' voelde van de leraar. In de tijd dat de relatie begon had ze al depressieve klachten en gebruikte ze antidepressiva. Toen haar stiefvader de relatie verbood, hing ze 'tegen het suïcidale aan'. Ze verklaart zich 'indirect gedwongen' te hebben gevoeld de seksuele handelingen te ondergaan, die ook nog eens zeer onplezierig aanvoelden.

Psychologisch onderzoek van R. wijst uit dat herhaling niet is uitgesloten. De therapeut ziet zelfs verhoogde kans op herhaling. Uitspraak over 14 dagen.