Rusland legt bierreclames aan banden

Icoon Buitenlands nieuws De Doema, het Russische parlement, heeft donderdag unaniem een wetsvoorstel dat reclame voor bier praktisch verbiedt aangenomen. Op radio en televisie mogen tussen 07.00 uur en 22.00 uur helemaal geen bierreclames meer worden uitgezonden. Buiten deze tijdstippen gelden zeer strenge regels.

Zo mogen er in bierreclames geen beelden van mensen of dieren meer gebruikt worden. In de reclames mag het drinken van bier ook niet meer gelijkgesteld worden aan maatschappelijk of sportief succes. Maar niet alleen de regels voor radio en tv zijn aangescherpt. Kranten mogen geen advertenties voor bier meer afdrukken op de buitenpagina's, en bier mag helemaal niet meer gepromoot worden in en rond sportieve, medische en educatieve instellingen.

Vorige maand stemde de Doema ook al in met een wetsvoorstel over bier. Toen werd de verkoop aan jongeren onder de 18 jaar verboden. Bier wordt door de Russische autoriteiten gezien als de belangrijkste oorzaak voor het toenemende alcoholisme onder de Russische jeugd.