Geen dienstplicht voor internetverslaafden

Icoon opmerkelijk nieuws In Finland zijn een aantal dienstplichtigen van hun dienstplicht ontslagen om een wel heel bijzondere reden, namelijk een internetverslaving. Er zijn geen officiële cijfers bekend over het aantal gevallen, maar het is zeker dat er meerdere mensen op deze grond hun dienstplicht niet hebben hoeven te vervullen.

"Voor mensen die de hele nacht spelletjes spelen en die geen vrienden en geen hobby's hebben, is het leger een grote cultuurschok", aldus een woordvoerder van het Finse leger. "Sommige dienstplichtigen gaan naar de dokter en claimen dat ze niet kunnen blijven. In een aantal gevallen heeft de dokter bepaald dat ze een internetverslaving hebben."

De internetverslaafden worden drie jaar naar huis gestuurd, waarna ze nogmaals gevraagd worden om hun dienstplicht te vervullen in de hoop dat ze inmiddels "meer volwassen zijn geworden".

Van de 26.500 mannen die Finland in 2003 opriep werd in totaal negen procent naar huis gestuurd om medische redenen. Toch maakt uiteindelijk 82 procent van de Finse mannen hun dienstplicht af.