Horkenlijnbellers melden vooral roodrijders

Uit een inventarisatie van binnengekomen meldingen op de horkenlijn van het Meldpunt Asociaal Verkeersgedrag (MAV) van de Regio Utrecht is gebleken dat bellers vooral automobilisten die door rood rijden doorgeven.

De zogenoemde horkenlijn werd begin dit jaar actief voor de Politie Regio Utrecht. Agenten kunnen hierop - ook in vrije tijd - gegevens van overtreders doorbellen. De gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau in Leeuwarden. Reeds binnen enkele dagen krijgen verkeersovertreders hun bon op de deurmat.

In totaal kwamen er tot op heden 804 meldingen binnen van agenten die een weggebruiker over de schreef zagen gaan. Liefst 292 maal ging het hierbij om een roodrijder. Het overschrijden van de doorgetrokken streep (107), het gebruik maken van de busbaan (94), het niet volgen van de voorsorteervakken (69) en het onnodig gebruik van de vluchtstrook werden ook veelvuldig genoteerd. Vierenzeventig meldingen werden echter niet in behandeling genomen omdat feiten niet klopten of omdat ze onverstaanbaar waren.

De politie wil met het speciale meldpunt een einde maken aan lomp gedrag in het verkeer. De horken (Hondsbrutale Onaanvaardbare Rijdende Klunzen) zullen zo moeten worden geweerd. De aanpak is overigens niet nieuw, al in 2002 werd deze in diverse regio's ingesteld.