1 op 3 Amsterdammers niet-westers

Icoon Binnenlands nieuws Uit vandaag gepubliceerde gegevens van de gemeente Amsterdam blijkt dat ruim één op de drie inwoners van haar gemeente afkomstig is uit een niet-westers land. Het gaat hierbij om landen als Suriname, Marokko, Turkije en de Antillen. Van de 738.763 inwoners die Amsterdam telt, is 36,5 procent afkomstig uit deze landen.

Het aandeel van de niet-westerse allochtone bevolking verschilt in de diverse stadsdelen aanzienlijk. In buurten als de Bijlmer, De Kolenkit, Osdorp en de Indische Buurt is ongeveer tachtig procent afkomstig uit niet-westerse landen. Het minste aantal niet-westerse allochtonen woont in het Museumkwartier. Daar bestaat de bevolking voor ruim tien procent uit niet-westerse allochtonen.

De groep niet-westerse allochtonen in Amsterdam bestaat voor 9,6 procent uit Surinamers, 8,5 procent uit Marokkanen, 5,1 procent uit Turken en 1,6 procent uit de Antillianen. Verder is 11,7 procent van deze groep allochtonen afkomstig uit een niet-geïndustrialiseerd land.

Het onderzoek van de gemeente Amsterdam komt overeen met de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in april publiceerde, waaruit bleek dat steeds meer wijken in met name de vier grote steden tot soms voor negentig procent uit allochtonen bestaan.

Gezinshereniging en de hoge geboortecijfers zorgen er met name voor dat het aantal allochtonen in de vier grote steden sterk toeneemt. In 2002 zijn er in Nederland 33.000 kinderen geboren met één of twee niet-westerse ouders. Het gaat om zestien procent van het totale aantal geboren kinderen. Bijna 66 procent van deze kinderen is geboren in één van de grote steden. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag is dit aantal het grootst met respectievelijk vijftig, 46 en 44 procent.
_
Voor de geïnteresseerden. De wijken in Amsterdam en het percentage niet-westerse allochtonen grafisch weergegeven, klik hier. Het betreft hier buurtcombinaties met minimaal 7.000 inwoners.