Soldaat: 'Ik volgde alleen mijn orders op'

Icoon Irak nieuwsEén van de vier Amerikaanse soldaten die door het Amerikaanse leger zijn aangeklaagd omdat ze twee Irakezen van een brug in de Tigris-rivier hadden geduwd, zegt dat ze orders van hogerhand opvolgde. Eén van de Irakezen kwam bij het incident om het leven. Terry Bowman zegt verder dat haar is opgedragen een valse verklaring af te leggen over wat er was gebeurd.

Ze is aangeklaagd wegens het afleggen van een valse verklaring en aanranding. De drie andere soldaten zijn onder meer aangeklaagd wegens doodslag. Binnenkort zal bekend worden wie van de soldaten daadwerkelijk door een militaire rechtbank zullen worden vervolgd. Drie van de bevelhebbers van de soldaten hebben inmiddels al niet-gerechtelijke straffen gekregen. Zeker is dat geen van deze bevelhebbers de gevangenis in hoeft.

Zaydon Ma'moun Fadhil al-Samarai en zijn neef, Marwan al-Samarai, werden dichtbij de Iraakse stad Samara opgepakt wegens het negeren van de avondklok. Op 8 januari werd een onderzoek ingesteld nadat de moeder van het slachtoffer hierom via een website had gesmeekt. Ze verklaarde dat de twee neven niet op tijd binnen konden komen omdat ze pech kregen met hun vrachtauto. Nadat ze hun vrachtauto hadden gerepareerd werden ze volgens de moeder vijftien minuten voordat de avondklok in werking trad, doorgelaten bij een Amerikaans checkpoint.

Subheader
De Irakezen werden in eerste instantie
doorgelaten bij een checkpoint


De twee Irakezen werden vervolgens vijftien minuten gevolgd en werden daarna gestopt, uit hun auto gewerkt en in de boeien geslagen. Daarna brachten de soldaten ze naar de brug en werden ze gedwongen te springen, aldus de moeder. Zaydon Ma'moun Fadhil al-Samarai verdronk, zijn neef kon op de oever klimmen.