Ruim 400 radicale Marokkanen zoek

AllmightyPim had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonDe Marokkaanse geheime dienst is ruim 400 radicale landgenoten uit het oog verloren. De regering van Marokko heeft dit aan de Spaanse overheid laten weten. Volgens Marokko zijn ruim 600 Marokkanen opgeleid in trainingskampen van al-Qaeda, van 200 weet men waar ze verblijven. De mededeling was bedoeld voor rechter Balthasar Garzon, die de aanslagen in Madrid op 11 maart onderzoekt. Sinds die aanslagen werken Marokko en Spanje nauw samen bij de terreurbestrijding. De meeste verdachten van de aanslag in Madrid, waarbij 191 mensen het leven verloren, zijn Marokkaanse staatsburgers.

Eerder deze maand meldde Garzon al dat inlichtingendiensten hadden gemeld dat er rond de 1.000 Marokkanen actief zijn in mogelijk zo'n 100 radicale islamitische cellen. Deze cellen zouden zich in Marokko bevinden, maar ook voor een deel in Europa.

Marokko pakt sinds de aanslagen in Casablanca in eigen land de radicale islam al hard aan. Vrijdag nog werden 27 fundamentalisten in Rabat veroordeeld tot celstraffen variërend van 2 tot 15 jaar.

De veroordeelden hebben volgens de rechter een criminele vereniging opgericht en zonder toestemming openbare bijeenkomsten gehouden. De veroordelingen gebeurden op basis van de antiterreurwetgeving die na de aanslagen in Marokko is aangenomen. Sinds die aanslagen zijn al meer dan 900 veroordelingen uitgesproken.