Vlucht 9/11 gereconstrueerd

De piloten van het vliegtuig dat op 11 september 2001 in Pennsylvania neerstortte werden tijdens de vlucht gewaarschuwd voor een kaping. Dit blijkt uit een verslag van de onafhankelijke Amerikaanse commissie die onderzoek verricht naar de aanslagen in de Verenigde Staten. Door de Amerikaanse nieuwszender CNN is vandaag een reconstructie van deze vlucht gepubliceerd.

Om 9:24 kregen de piloten van vlucht 93 de waarschuwing. "Pas op voor elk indringen in de cockpit! Twee vliegtuigen hebben het World Trade Center geraakt!" Piloot Jason Dahl vroeg twee minuten later om een bevestiging van deze mededeling, twee minuten daar weer na vielen de kapers aan. Dit concluderen de onderzoekers uit een plotselinge daling van het toestel en het "Mayday, Mayday" uit de cockpit vlak daarna.

Om 9:57 begon het verzet van de passagiers. Zij waren waarschijnlijk door familie en vrienden door telefoons op de hoogte gebracht van het lot van de andere gekaapte vliegtuigen. "Let's roll. Als we het niet doen gaan we eraan", zou één van de passagiers gezegd hebben. Door deze opstand gingen de plannen van de terroristen om het toestel in het Witte Huis of het Capitool in Washington te boren niet door.

Ziad Jarrah, de kaper achter de stuurknuppel, begon de kist heen en weer te schudden om te voorkomen dat de cockpit binnengedrongen zou worden. Om 10:01 stopte hij hiermee. Op dat moment stonden de passagiers op het punt de deur te forceren. Eén van de kapers schreeuwde "Allah is de grootste" en daarna werd begonnen aan de dodelijke duik. Het toestel stortte neer bij Shanksville, zo'n twintig minuten vliegen van Washington. Alle 37 passagiers en zeven bemanningsleden kwamen om het leven.