Greenpeace overtreedt milieuwet Alaska

Milieuorganisatie Greenpeace is door het Openbaar Ministerie van Alaska aangeklaagd wegens het overtreden van milieuwetten. Volgens de Amerikaanse staat had de organisatie geen documenten omtrent preventie van olieverlies ingediend voordat het met een schip de territoriale wateren invoer.

Volgens de wet in Alaska moeten niet alleen olietankers, maar alle grote schepen binnen vijf dagen een actieplan en een certificaat van financiële aansprakelijkheid bij mogelijk olieverlies inleveren. De Arctic Sunrise, die in het zuidoosten van Alaska rondvaart om te protesteren tegen illegale houtkap, had deze documenten echter niet en moest daarom voor anker gaan tot de papieren klaar waren. Het schip voer echter toch door en werd nogmaals aangehouden.

Volgens Greenpeace gaat het om een vergissing en zijn de documenten daarna zo snel mogelijk ingediend. "Het was een fout die te maken heeft met administratie, niet met milieubescherming. Wij zijn Greenpeace. Natuurlijk willen wij overal volgens de milieuwetten handelen", aldus een woordvoerder.

De kapitein en de reder van het schip kunnen voor dit delict maximaal een jaar cel en een boete van tienduizend dollar opgelegd krijgen. Greenpeace riskeert een boete van 200.000 dollar.