Warmer op aarde bij meer zonnevlekken

Nieuwe analyse toont aan dat de zon momenteel actiever is dan het de afgelopen duizend jaar geweest is. Er is tevens een verband te zien tussen het aantal zonnevlekken en de temperatuur op aarde. Dit hebben wetenschappers van het Instituut voor Astronomie in Zurich bekend gemaakt, zo meldt BBC News.

De wetenschappers hebben ijskernen uit het ijs in Groenland gehaald om een beeld te vormen van de activiteit van de zon in het verleden. Het blijkt dat de laatste eeuw het aantal zonnevlekken gelijkmatig steeg met het warmer wordende klimaat op aarde. Het effect is mogelijk versterkt door de toenemende broeikasgassen.

Zonnevlekken worden al sinds 1610 bijgehouden. Het is opgevallen dat tussen 1645 en 1715 er minder zonnevlekken aanwezig waren. Deze periode wordt het Maunder minimum genoemd, ook wel de "kleine ijstijd". Zonnewetenschappers hebben een sterk vermoeden dat er een verband is tussen de kleinere hoeveelheid zonnevlekken en de koudere periode.

Zonnevlekken veroorzaken vaak grote zonnevlammen die hete massa en soms geladen deeltjes de ruimte inslingeren. Vorig jaar, een van de heetste jaren ooit, was er een onverwacht zonnevlekkenmaximum. Er werd zelfs een zonnevlam met kracht X28 gemeten, een record sinds er gemeten is.

Momenteel lijkt de zon ook weer zeer actief te worden. Na enkele maanden een zonnevlekkenvrije schijf gehad te hebben, is de zon nu weer bedekt met vlekken, waarvan zonnevlek 652 de grootte heeft van Jupiter, zo meldt spaceweather.com. Zonnevlam 649 heeft de afgelopen week ook een aantal X-klasse vlammen uitgestoten die op 18 en 19 juli de aarde bereikten. Er wordt verwacht dat ook zonnevlek 652, die net richting de aarde aan het draaien is, zulke vlammen de ruimte in gaat slingeren.

Als er inderdaad een verband is tussen de temperatuur op aarde, en de zonnevlekken aanhouden, zou het vanaf nu wel eens een warme zomer kunnen worden.


Zonnevlek 652 op 18 juli gefotografeerd