Nepcommando's zeggen banden te hebben met Pentagon

Icoon Buitenlands nieuwsDrie Amerikaanse nepcommando's die twee weken geleden in Afghanistan zijn gearresteerd, zeggen banden te hebben met het Pentagon. Het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkent dat. De groep stond onder leiding van een ex-militair, Jonathan Idema, en was op eigen houtje op zoek naar terroristen. In hun huis hielden ze acht mensen gevangen, die volgens hen banden hadden met Al-Qaida of de Taliban.

Deze gevangenen zijn allen vrijgelaten. De nepcommando's worden in Afghanistan berecht en riskeren een gevangenisstraf van twintig jaar. Volgens de Afghaanse autoriteiten hebben de drie zich schuldig gemaakt aan marteling. Idema gaf vandaag toe een privé-gevangenis te hebben gerund, maar zei dat het Pentagon ervan af wist en het goedkeurde. De Amerikaanse autoriteiten hebben iedere band met Idema en zijn twee medeverdachten ontkend.

De internationale vredesmacht in Afghanistan, ISAF, heeft zich herhaaldelijk in de luren laten leggen door de avonturiers. Tot driemaal toe heeft de ISAF een explosievenopruimingsteam, compleet met speurhond, laten opdraven op verzoek van Idema.