Metingen gedaan tijdens ontstaan graancirkel

In Polen is uit onderzoek gebleken dat de vorming van sommige graancirkels gepaard gaat met sterke elektromagnetische straling. De afwijkingen werden met meetapparatuur geconstateerd toen er een graancirkelformatie in een graanveld nabij Wylatowo ontstond.

Omdat er in voorgaande jaren ook graancirkels in het veld verschenen waren, had dr. Jan Szymanski toestemming aan grondeigenaar Tadeusza Filipczaka gevraagd om meetinstrumenten op het veld te plaatsen. Deze werden eind juni geplaatst, vlak voor het graancirkelseizoen. De meetapparatuur bevatte fotogevoelige sensoren die een breed spectrum van elektromagnetische straling kunnen registreren. De sensoren maten zowel in de grond als boven de grond.

Op tien juli ontstond er inderdaad een graancirkel in het veld terwijl de meetapparatuur aan het meten was. Vier van de negen sensoren werden beïnvloed door het fenomeen. De sensoren die op een afstand van vier tot vijf meter van een cirkel stonden maten geen beduidende verschillen. De sensoren die echter op een afstand tot dertig centimeter van een cirkel stonden, detecteerden een sterk elektromagnetisch veld van onbekende oorsprong.

De voorlopige conclusie van het onderzoek is, dat er in sommige gevallen inderdaad energie vrij komt bij het ontstaan van graancirkels. Verdere conclusies kunnen getrokken worden na verdere analyse van de gegevens.