OM eist celstraf tegen Fons Spooren

Icoon Binnenlands nieuwsHet Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Den Bosch achttien maanden celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen Fons Spooren. Verder vroeg het OM om een proeftijd van drie jaar, in plaats van de gebruikelijke twee jaar.

De 40-jarige voormalig financieel directeur van PSV zou zich schuldig hebben gemaakt aan ontucht met minderjarige jongens in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. Hij wordt ook verdacht van poging tot zware mishandeling omdat hij onveilige seks zou hebben gehad terwijl hij wist dat hij HIV-besmet was.

Subheader
Fons Spooren, vandaag in de rechtszaal


Spooren ontkent dat hij onveilige seks heeft gehad met jongens in het Eindhovense Anne Frankplantsoen, nadat hij wist dat hij seropositief was. ''Zodra ik in maart 2001 wist dat ik hiv-besmet was, ben ik gestopt met onveilige anale seks.'' Wel keerde hij een aantal maanden nadat hij op de hoogte gebracht was van de besmetting terug naar het plantsoen voor orale seks. ''Van een arts en na het lezen van documentatie had ik vernomen dat de kans op besmetting via orale seks verwaarloosbaar zou zijn." Volgens de officier van justitie bleef hij met opzet naar het plantsoen gaan, juist omdat hij wist dat hij daar onveilige seks kon bedrijven.

Tijdens de zitting bleek dat diverse jongens hebben verklaard dat Spooren wist dat hij was besmet, maar dat hij dit destijds niet kenbaar maakte. Verder verklaarden zij in hoge mate financieel afhankelijk te zijn van Spooren. Spooren opperde dat de jongens alleen maar uit zijn op een schadevergoeding. Volgens de jongens liep Spooren te koop met zijn functie bij PSV, maar de verdachte denkt dat de jongens zijn opgejut. "Ik heb nooit verteld wie ik was of wat ik deed." Alle slachtoffers in de zaak Spooren zijn getest en negatief gebleken.

Subheader


Volgens justitie had Spooren een voorkeur voor jonge jongens. Sommige jongens waren niet ouder dan 13 jaar. Spooren zegt dat hij nooit heeft gevraagd naar een identiteitsbewijs. Hij ging af op het uiterlijk. "Ik val niet op minderjarige jongens, maar op jonge mannen tussen de twintig en vijfentwintig jaar."

De officier van justitie verweet Spooren dat hij zich als slachtoffer opstelt. ''Ik wil u uit de droom helpen: u bent verdachte. De jongens zijn de slachtoffers. Ik heb van u geen woord van begrip of mededogen gehoord. U dacht: ik heb ervoor betaald, dus ze moeten niet zeuren. Maar de wereld bestaat uit meer dan geld alleen'', aldus de officier. ''Spooren heeft de jongens wel betaald, maar nog niet de maatschappij.''