Vuurtorens Texel en Ameland onbemand

De vuurtorens van Texel en Ameland worden straks onbemand. De vuurtorens blijven wel branden. De vuurtorens van Schiermonnikoog en Terschelling blijven wel bemand. Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat dinsdag gezegd.

Aanvankelijk wilde minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) alle vuurtorens op de vijf Waddeneilanden zonder personeel laten draaien, aldus voorzitter P. Verhoeven van het Overleg Orgaan Waddeneilanden (OOW). Een centrum in Den Helder of Harlingen zou dan de veiligheid op de Waddenzee moeten garanderen.

Na een overleg op Terschelling maandag zijn de minister en vijf eilanden overeengekomen dat vuurtoren Brandaris op Terschelling in een hypermoderne zeeverkeerspost wordt omgebouwd. Daarnaast blijven Schiermonnikoog en Terschelling ook nog open om het vrachtverkeer naar de havens van respectievelijk Delfzijl en Harlingen in goede banen te leiden.

Op Vlieland was de vuurtoren al niet meer bemand en die van Texel is bij wijze van proef een jaar dicht. Vlieland, Texel en Ameland krijgen in plaats van bemanning infraroodcamera's op de torens.

De gemeente Texel betreurt de sluiting van de vuurtoren op het eiland. "Het persoonlijk toezicht op de scheepvaart heeft niet alleen betrekking op de grote scheepvaart. Ook de recreatievaart kunnen we op die manier beter in de gaten houden in het verraderlijke gebied tussen Vlieland en Texel", aldus een woordvoerder van de gemeente.

OOW-voorzitter Verhoeven, tevens burgemeester van Ameland, heeft gemengde gevoelens over het besluit. "Ten opzichte van de eerste plannen van Peijs hebben we als Waddeneilanden grote winst geboekt. Als burgemeester van Ameland zit ik met een kater", aldus de burgemeester.

Na drie jaar verwacht Rijkswaterstaat Noord-Nederland dat er een evaluatie volgt. Mocht de nieuwe opzet niet geslaagd zijn is het zelfs mogelijk dat de vuurtorens dan weer bemand worden. De kosten zijn volgens Rijkswaterstaat Noord-Nederland nog onbekend, maar " het gaat om miljoeneninvesteringen in camera's, radarapparatuur en computers" , aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De Tweede Kamer heeft zich nog niet uitgesproken over de plannen.