Nederlaag voor partij premier in Japan

In Japan zijn de senaatsverkiezingen uitgelopen op een nederlaag voor de Liberale Democratische Partij (LDP) van premier Koizumi. Dit blijkt uit exit-polls. Koizumi heeft echter gezegd niet af te zullen treden.

Vandaag werden in Japan de helft van de 242 senaatszetels verdeeld, dit gebeurt eens in de drie jaar. De verwachting is dat van deze 121 zetels er 46 naar de LDP zullen gaan en 52 naar de oppositiepartij Democratische Partij van Japan (DPJ).

Na omstreden besluiten over onder andere hervormingen van het pensioenstelsel en de gang van Japanse militairen naar Irak staat de positie van Koizumi onder druk. Zijn partij had als doel 51 zetels gesteld, bij minder dan 45 zetels zou zijn premierschap in gevaar komen. Analisten meenden dat hem dan weinig anders zou resten dan op te stappen.

Nieuw Komeito, coalitiegenoot in de regering van Koizumi, won flink bij de verkiezingen. Hierdoor blijft er een ruime meerderheid voor de coalitie van waarschijnlijk 139 zetels in de senaat en piekert Koizumi er niet over om af te treden.