Gerechtshof veroordeelt muur Israël

ffreageren en Nyrem haddeb ons via de nieuws-submit te melden:

De bouw van de veiligheidsmuur door Israël is door het Internationale Gerechtshof als illegaal bestempeld. De muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden moet afgebroken worden. Bovendien moeten benadeelde Palestijnen gecompenseerd worden.

De uitspraak van het Internationale Gerechtshof is niet bindend. De vijftien rechters waren unaniem, op een Amerikaanse rechter na. Israël heeft namelijk de jurisdictie van het hof niet erkend. Tevens stelt Israël dat het om een politieke kwestie gaat en niet om een juridische. Toch de opinie van het hof waarschijnlijk wel een belangrijke rol vervullen in het politieke debat over de kwestie.

Volgens het hof kan de aanleg van de muur leiden tot annexatie van Palestijns gebied. Israël meent dat de muur alleen wordt gebouwd om Palestijnse terroristen te weren. De muur zou ook kunnen worden afgebroken als er een vredesakkoord wordt gesloten.

Na de uitspraak heeft de Israëlische premier Ariel Sharon het Israëlische hooggerechtshof opdracht gegeven de loop van het nog te bouwen deel van het veiligheidshek waar nodig aan te passen om de overlast voor de Palestijnse bevolking te beperken. Volgens een VN-rapport dreigen zo'n 700.000 Palestijnen te worden ingesloten door de muur. Zij worden hierdoor afgesloten van hun werk, school of landbouwgronden.