Bisdom failliet door seksschandalen

Icoon Buitenlands nieuwsHet aartsbisdom Portland in de Amerikaanse staat Oregon zal zich formeel failliet laten verklaren. Dit is volgens de aartsbisschop noodzakelijk gezien de miljoenen die al uitgekeerd zijn en nog moeten worden uitgekeerd aan slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. Volgens Aartsbisschop John Vlazny betekent het aanvragen van het faillissement niet dat de rooms-katholieke kerk zijn verantwoordelijkheden zal ontlopen.

Het aartsbisdom heeft al met 130 mensen schikkingen getroffen voor een bedrag van 53 miljoen dollar. Dinsdag zou er een nieuwe rechtszaak beginnen waarin een schadebedrag van zeker 150 miljoen werd geclaimd door tientallen slachtoffers van misbruik.

''Dit soort claims hebben niets meer met een financiële compensatie te maken en de bodem van de schatkist is al in zicht. Dit is de enige manier waarop ik ook in de toekomst kan verzekeren dat er een financiële tegemoetkoming uitgekeerd kan worden'', aldus Vlazny. Op dit moment lopen er nog zo'n zestig rechtszaken tegen het aartsbisdom.

In totaal heeft de Amerikaanse rooms-katholieke kerk al ongeveer 650 miljoen dollar uitgekeerd als gevolg van het omvangrijke seksschandaal dat de Amerikaanse kerk al enkele jaren in de greep houdt. De maatregel van het aartsbisdom Portland is de eerste in zijn soort in de VS.